Vad händer när man skriver www.google.se?

Jag tänkte beskriva det för dem som tycker att de vill (och orkar) veta. detta kommer att bli lååångt.

Okej vi tar då den enkla förklaringen först:

Då man skriver in www.google.se så skickar datorn ett packet till sin Default Gateway(Routern) och sedan ut till sin DNS server(Domain Name System) som omvanldlar webbaddresser till ip-addresser och tvärtom. DNS servern kollar om den vet vilken Servers ip-address som har www.google.se. vet den inte det så skickar den vidare den till sin nästa DNS server. och så håller det på tills man får napp eller att frågar till sist kommer till en toppdomän. T.ex. ".se Server" den har alla .se sidor under sig och vet vilken den ska fråga om Ip-adressen www.google.se.
När Äntligen en DNS server vet svaret skickar den tillbaka ett packet med Ip-addressen till webbsidan till din dator. Så att datorn kan skicka en fråga direkt till google servern om den kan skicka webbsidan. och sedan skickas det några packet med http(Hyper Text Transport Protocol) protokollet tills sidan är framme. (när man hämtar filer skickas de med FTP, File Transport Protocol)




Den lite mer inväcklade förklaringen:

När man skriver in www.google.se så läggs datan som ska med till servern i ett "packet".
packetet ser ut lite olika beroende på vilket protokoll som man använder(Regler om hur datorerna ska kommunicera över nätverk), men det vanligaste är TCP/IP(Transmission control protocol/Internet protocol) och UDP(User Datagram Protocol). TCP använder man när man vill vara säker på att ett paket ska komma fram felfritt, som t.ex. när man skickar en fil och med UDP så skickar man paketen utan att vara säker på att det kommer fram, som vid live streaming(då går det snabbare, för att UDP-paketen är mindre).

Iallafall så läggs datan som jag skrev i ett paket. Sedan krypteras datan så att ingen ska kunna läsa vas som står. Efter det läggs Mottagarens och sändarens Port nummer till(Det visar vilket program på datorn som skickar datan och vilket program på mottagar-datorn som ska få det).
Sen skrivs sändarens och mottagarens ip-address dit och också deras Mac-addresser(har inget med en mac att göra, utan det är datorns fysiska address).
Sen läggs det till lite Stop-bits, Flags, Sequence number och sånt som utmärker vad det är för sorts paket, var paketet slutar och börjar, villket packet i ordningen det är och mer. Jag skriver inte alla men här är iallafall en bild på ett TCP-paket:

När sedan Paketet är klart så skickas det. och om det skickas trådlöst(som man oftast gör med en bärbar dator) så skickas det som radiovågor, där 1:orna och 0:orna är representerade som långa och korta våglängder till sin Default Gateway, en Trådlös anslutningspunkt(oftast en trådlös router).

Först skickar datorn ett RTS-paket(request to send) till routern, och om det är okej att skicka paketet så skickar routern tillbaka ett CTS-paket(clear to send). Efter det skickas datan till routern som skickar paketet vidare så som beskrivet längst upp.

Och så händer det en massa mer saker som jag inte orkar skriva för att jag snart ska ut och spela fotboll.

Men man får iallafall tillbaka ett antal paket som datorn sätter ihop, avkrypterar, och skickar till rätt applikation(program) och då till sist kommer GOOGLE bilden fram framför dig och du kan Äntligen sätta igång att googla efter den långa väntetiden på 61 millisekunder.


Kommentarer
Postat av: Sofia

återkommer med kommentar när jag typ om en vecka har orkat läsa igenom och bearbeta denna tunga fakta :D

2011-10-17 @ 16:52:50
URL: http://thecowsuits.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0